Žlutý hrách s rýží / Matar dal kiždí

zluty-hrach-1

Kiždí je jednoduché indické jídlo, které se obejde i bez mnoha druhů koření. Nejjednodušší varianta obsahuje pouze římský kmín, kurkumu a chilli. Některé varianty přidávají i kari a garam masalu, ale není to vůbec nutné. Výsledný pokrm má krémovou konzistenci a podává se obvykle s jogurtem.

Ingredience

300 g půleného žlutého hrachu
200 g rýže
3 lžíce oleje
1 a ½ lžičky mletého římského kmínu
1 lžička černého hořčičného semínka
1 rajče
1 lžička kurkumy
chilli podle chuti
sůl
1 lžička garam masala
několik kari lístků
čerstvý koriandr

Instrukce

  1. Hrách namočte, nejlépe přes noc, ale stačí i na několik hodin, rýži propláchněte.
  2. V hlubším hrnci rozehřejte olej, vhoďte do něj římský kmín (a případně hořčičné semínko) a na středním plameni opékejte asi minutu, až začne koření vonět a praskat.
  3. Přidejte na drobno nakrájené rajče a za stálého míchání nechte změknout a téměř rozvařit. Poté přidejte kurkumu, chilli a případně kari lístky a ještě minutu opékejte.
  4. Přisypte hrách a rýži a zalijte 2, 5 hrnku vody. Osolte. Za občasného zamíchání vařte asi 25 minut. Rýže se mírně rozvaří a zahustí na omáčku, hrách změkne.
  5. Na závěr můžete vmíchat koření garam masala a čerstvý koriandr, podle potřeby dosolte a můžete podávat.
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz