Tento olej se získává lisováním vlašských ořechů za studena. Použít se dá jak vnitřně, tak i zevně. Obsahuje celou řadu vitamínů (vitamíny z řady B, C, E a F), minerálů (vápník, železo – pomáhá při anémii, mangan, jod, zinek), nenasycené mastné kyseliny (především omega 3 a 6), je to silný antioxidant. Je velmi jemný a nedráždí pokožku.
Účinky oleje na naše zdraví
- Pozitivně ovlivňuje nervovou soustavu – svým tvarem připomíná lidský mozek a někdy je brán jako "výživa pro mozek", podporuje činnost nervové soustavy, zlepšuje paměť a zvyšuje koncentraci.
- Podporuje cévní a oběhovou soustavu – příznivě působí na krevní oběh, chrání před onemocněním cév, působí proti vzniku aterosklerózy, zlepšuje krvetvorbu, upravuje krevní tlak. Podporuje zkapalnění krve a tím pádem brání vzniku krevních sraženin.
- Pomáhá posilovat imunitu a obranyschopnost organismu a to díky vysokému obsahu kyseliny linoleové.
- Pravidelnou konzumací lze regulovat hladinu cholesterolu.
- Má dobrý vliv na pohybový aparát – svaly a kluby. Lze jej využít pro masáže.
- Podporuje činnost střev – udržuje v nich zdravou mikroflóru.
- Antioxidanty pomáhají v boji proti stárnutí.
Využití oleje v kosmetice
Péče o vlasy:
- posiluje vlasové cibulky
- čistí vlasovou pokožku
- vlasům dodává přirozený lesk
Péče o pokožku a tělo:
- dodává výživu nehtům
- je vhodný pro péči o pokožku mastnou
- ideální je jako součást masážních přípravků
- má regenerační a tonizující účinky
- rychle se vstřebává
- pomáhá obnovit tón pleti
- pomáhá v boji proti vráskám
- snižuje zánět a spouští regeneraci kůže
- v péči o rty pomáhá při regeneraci pokožky rtů
Využití oleje v kuchyni
Olej se velice dobře vstřebává. Využít jej můžeme do jídel sladkých (příprava jogurtů, ovocné kaše a tvarohy, ovocné koktejly), dochutíme jim zeleninové i ovocné saláty (má jemně oříškovou chuť). Nepoužívejte jej na tepelnou úpravu, ohřívání ztrácí vitamíny a minerální látky.