Hořčík je minerál, bez něhož se naše tělo neobejde. Podílí se na celé řadě reakcí, které probíhají v našem těle a také se nachází v tkáních.
Na čem se hořčík podílí?
Na hořčíku jsou nějakým způsobem závislé všechny naše tělesné soustavy.
- Pomáhá v boji proti stresu.
- Podporuje činnost mozku a jeho funkcí.
- Podporuje celkové zdraví a pohodu organismu.
- Zlepšuje kvalitu spánku.
- Pomáhá bojovat proti vzniku zánětů v organismu.
- Je součástí detoxikačních procesů, díky kterým se z těla dostávají škodliviny, především pak těžké kovy, pesticidy a další toxické látky.
- Podporuje syntézu glutathionu, což je jeden z nejvíce účinných antioxidantů.
- Je důležitou částí energetického metabolismu, který funguje při svalové práci.
A to je pouze zlomek činností a aktivit, u kterých je hořčík nezbytně nutný.
Příznaky nedostatku hořčíku
Není úplně snadné zjistit, že tělo postrádá právě tento minerál. Mezi hlavní příznaky patří křeče a škubání ve svalech, nechutenství, brnění končetin, nespavost, deprese a úzkostné stavy, vysoký krevní tlak, migrény, únava.
Přírodní zdroje hořčíku
Ideální je, pokud tělo přijímá hořčík v přirozené podobě, ve stravě. Díky tomu se snáze vstřebá do těla.
Mezi dobré zdroje patří:
- ovoce – banány, sušené meruňky, datle, jahody, maliny
- luštěniny – čočka, hrách, černé fazole, soja
- zelenina – špenát, tepelně upravený a neslaný artyčok, květák, kapusta, rajčata, avokádo, mangold
- maso – kuřecí
- ryby – candát, tuňák
- ořechy v přírodní formě – mandle, piniová semínka, kešu ořechy, para ořechy
- nápoje – přírodní šťávy (mrkvová, pomerančová, grapefruitová), červené víno v přiměřeném množství
- semínka – dýňová
- celozrnné pečivo
- vejce
- některé druhy mléčných výrobků
- kvalitní hořká čokoláda
- tofu
- celozrnné obiloviny