Kombucha bývá zařazována mezi potraviny funkční a to díky svému potenciálně příznivému vlivu na naše zdraví. Je to dokonalý doplněk pro pestrou a vyváženou stravu. Není však vhodný pro těhotné a kojící nebo osoby s oslabenou imunitou. Větší konzumace také může způsobovat bolest žaludku nebo nevolnost.
Ve své podstatě se jedná o fermentovaný čaj, který obsahuje probiotika a antioxidanty. Jeho užívání bylo zaznamenáno již v dávné minulosti a domovinou je Japonsko a Čína.
Příprava kombuchy
Pro její přípravu jsou potřebné specifické kmeny bakterií, kvasinek a cukr, které se přidají do černého či zeleného čaje, kde se nechávají kvasit po určitou dobu. Pro její přípravu si lze zakoupit specifickou mateřskou houbu.
Zdravotní přínosy kombuchy
- Zdroj probiotik
Fermentované potraviny (jogurty, zelí, pickles, kimchi, kefír) obecně jsou dokonalým zdroje probiotik. Kombucha je také produktem tohoto procesu a díky tomu obsahuje velké množství probiotických bakterií kyseliny mléčné. Ty napomáhají vyrovnávat střevní mikroflóru a podporují dobré trávení.
- Zdroj antioxidantů
Antioxidanty pomáhají našemu tělu v boji proti oxidačnímu poškození, které způsobují volné radikály. Ty vznikají jako vedlejší produkt procesů probíhajících v našem těle. Vzhledem k tomu, že kombucha se připravuje pomocí zeleného čaje, v němž jsou antioxidanty nazývané polyfenoly, může nám je poskytnout.
- Snížení rizika onemocnění srdce
Nemoci srdce patří celosvětově mezi jednu z hlavních příčin úmrtí. Kombucha, díky zelenému čaji, pomáhá reguloval hladinu cholesterolu v krvi, který se na onemocnění kardiovaskulárního systému podílí.
- Zdroj vitamínů