Antioxidanty jsou látky, které mají pozitivní vliv na lidský organismus, pomáhají totiž bojovat proti volným radikálům(vedlejší produkty látkové výměny v buňkách, hrají významnou roli při srdečních chorobách a vyvolávají různé druhy rakoviny) a snižují pravděpodobnost jejich vzniku.
Pozitivní účinky antioxidantů
Předpokládá se, že:
- zpomalují procesy stárnutí
- působí preventivně proti onemocněním srdce
- pomáhají v boji proti infarktu
- podporují přirozenou chuť potravin
- bojují proti volným radikálům v těle
Antioxidanty v potravinách
Antioxidanty najdeme v celé řadě potravin:
- lesní plody – především borůvky, brusinky, trnky
- ovoce – třešně, hroznové víno, švestky, jablka, citrusové plody, avokáda, kiwi, granátové jablko, kaki
- zelenina – rajčata, listová zelenina, papriky, červená řepa,česnek, hrášek
- nápoje – zelený čaj, přírodní hroznový džus
- bylinky – rozmarýn, máta, šalvěj, tymián, oregano, kopr
Třísloviny
Třísloviny patří mezi antioxidanty. Jsou rozšířené v rostlinné říši. Mohou být hlavní účinnou složkou či její částí. Nacházejí se v jednom z jejích orgánů (listy, plody nebo kůra).
Pozitivní účinky na lidský organismus:
Mají detoxikační vlastnosti – vážou a odvádějí z těla škodlivé látky, pomáhají v boji proti virům a bakteriím, zpomalují zánětlivé procesy, podporují tvorbu žaludečních šťáv, mají vliv na krevní oběh, jejich antiseptické vlastnosti chrání před hmyzem.
Používají se jako účinné látky při problémech trávicí soustavy.
Mají stahující, protizánětlivé a antibakteriální účinky na pokožku.
Třísloviny obsažené v čaji posilují činnost kapilár.
V lidském organismu podporují vyšší propustnost a pružnost kapilár. Ideální je použití různých druhů přírodních čajů. Pokud chcete, aby se uvolnilo co nejvíce tříslovin, je potřeba čaj macerovat.
Kromě výše jmenovaných plodin patří mezi tradiční zdroje dubová kůra, která se nejčastěji používá na různé druhy