Možná jste již někdy název „fermentované potraviny“ slyšeli, možná vám nic neříká. Přesto tyto potraviny většina z nás ve svém jídelníčku nalezne.
Fermentace potravin
Tento typ potravin vzniká za pomocí kvasných bakterií a dalších mikroorganismů.
Výhody této úpravy spočívají ve vyšší nutriční hodnotě potravin a také delší trvanlivost.
Vhodná je konzumace po užívání antibiotik, která narušují střevní mikroflóru.
Příklady fermentovaných potravin
Nakládaná zelenina
Kysané zelí – pravděpodobně nejznámější a nejvíce používaný druh fermentovaných potravin. Obsahuje velké množství vitamínů (C, B, K), minerálů (sodík, železo, mangan), enzymů, vlákninu a užitečné druhy bakterií. Také obsahuje lutein (antioxidant). Má probiotické vlastnosti.
Pickles – kvašená zelenina (nejčastěji okurky, červená řepa, mrkev či cibule). Vyrábí se fermentací v solném roztoku. Má nízký obsah kalorií a obsahuje velké množství probiotických bakterií, které podporují správné trávení.
Kimchi – kořeněný pokrm, který obsahuje nakládanou kvašenou zeleninu (nejčastěji zelí) a různé druhy pikantního koření (chilli, zázvor, česnek). Obsahuje velké množství kyseliny mléčné, je dobrým zdrojem vlákniny, vitamínů (A, B, C, K) a minerálů.
Mléčné výrobky
Kefír – kvašený mléčný nápoj, který obsahuje bakterie mléčného kvašení a prospěšné kvasinky. Je velkým zdrojem probiotik a většinou jej dobře snášejí i lidé s intolerancí na laktózu.
Podmáslí – vzniká při stloukání másla nebo se připravuje fermentací pomocí bakterií mléčného kvašení. Obsahuje velmi málo tuku, celou řadu vitamínů a některé druhy minerálů. Přispívá ke správné funkci střevní mikroflory.
Kombucha
Vzniká za pomoci černého nebo zeleného čaje a symbiotické kolonie bakterií a kvasine.