Přesto, že svačina bývá občas opomíjena, patří mezi důležitá denní jídla, na která bychom neměli v žádném případě zapomínat. Vyzkoušet můžete například ořechy.
Ořechy
Ořechů existuje spoustu druhů, nejznámější jsou asi vlašské, lískové, kešu, para, pistácie. Mezi ty méně známé patří pekanové, kolové či makadamiové. Samozřejmě, že máme na mysli ořechy v přírodní formě, nikoli pražené, solené či v různých polevách.
Zdravotní výhody
Obsahují kvalitní bílkoviny, nenasycené tuky, vitamíny (především z řady B), minerální látky (vápník, hořčík, zinek, selen).
Pozitivně ovlivňují činnost srdce a nervové soustavy, pomáhají snižovat hladinu cholesterolu, pomáhají omezovat pocit hladu.
Každý druh ořechů má své zdravotní výhody.
- Vlašské ořechy chrání naše tělo před buněčným poškozením, pomáhají zpomalovat procesy stárnutí a chrání před různými druhy zánětů.
- Mandle obsahují velké množství vlákniny, která pozitivně působí na zažívání a střeva.
- Kešu jsou bohaté na železo, zinek a hořčík.
- Lískové ořechy mají pozitivní vliv na náš zrak.
- Para ořechy jsou zásobárnou selenu. Při jejich konzumaci však buďte opatrní, neboť jsou velice kalorické.
- Pistácie v přírodní formě mají velice malé množství kalorií a obsahují velké množství antioxidantů a vitamíny E a B6.
Využití
Ořechy se uplatní nejen v kuchyni studené, ale i teplé, sladké i slané. Můžete jimi dozdobit ovesnou kaši, přidat je do zeleninových či ovocných salátů a dokonce se hodí i do tolik oblíbených smoothie.
Jsou důležitou součástí raw stravy a také vhodným doplňkem lidí, kteří mají problémy s lepkem.
Pozor u lidí citlivějších, bohužel, patří mezi alergeny.
Slaná svačinka do skla
- kozí sýr
- směs ořechů
- rajčátka
- bazalka (ideální je čerstvá)
- olej z vlašských ořechů
Sladké toasty
- toastový chléb
- žervé na potření
- směs strouhaných hrušek či jablek, nasekaných ořechů, rozinek, medu a špetky skořice