Domácí pečené čaje mají, beze sporu, celou řadu výhod. Mezi nimi je především to, že víte, co jste do směsi dali, neobsahuje žádné náhražky ani konzervanty a pochutnat si na něm můžete i ve studené formě.
Připravit lze směs letní či podzimní - letní příjemně osvěží, podzimní nejen zahřeje, ale pomůže i podpořit imunitu.
Letní směs
Pro přípravu této směsi využijeme nabídku plodů ze zahrady, a to především rybíz, ostružiny a maliny. Můžete ji dochutit nějakými citrusy, kterých je v obchodě dostatek i přes letní období. Pokud je do směsi přidáte, nezapomeňte na skořici.
Podzimní směs
Kromě podzimního ovoce (jablka, hrušky, švestky, hroznové víno) můžete přimíchat i některé plody rostoucí volně v přírodě – šípky, bezinky nebo jeřabiny.
Šípek je nedílnou součástí lidové medicíny a od pradávna se využívá a to především díky velkému obsahu vitamínu C a A. Při pečení dejte pozor, aby se nerozmačkal, vypadají z něj semínka, která, díky svým chloupkům, mohou dráždit ke kašli.
Podzimní směs můžete dochutit čerstvým tymiánem, který působí jako přírodní antibiotikum. Má pozitivní vliv při léčbě potíží s horními cestami dýchacími či angínou.
Postup:
-
Omyté ovoce nakrájíme na malé kousky, pokud používáme hroznové víno, či jiné bobuloviny, necháme je vcelku.
-
Vše smícháme ve vyšším plechu.
-
Přidáme cukr, případně koření a pečeme v troubě (30 – 40 minut).
-
Pokud chceme přidat tymián, tak po vyjmutí z trouby.
-
Vřelou směsí plníme čistě vymyté skleněné lahve, které zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru.
-
Po úplném vychladnutí skladujeme na chladném a tmavém místě.
Tipy na závěr:
-
Čaj si můžeme připravit pouze jednodruhový či směs oblíbeného ovoce.
-
Pro kyselejší chuť přidejte více rybízu.
-
Aby byl čaj chutný, dejte polovinu ovoce kyselejší chuti.
-
Sytou barvu čaje vytvoří švestky, ostružiny, černý rybíz nebo aronie.
-
Pokud chcete směs z ovoce, které dozrává v různém časovém období, dříve dozrálé druhy zamrazte.