Pečený čaj je pro každé roční období

Domácí pečené čaje mají, beze sporu, celou řadu výhod. Mezi nimi je především to, že víte, co jste do směsi dali, neobsahuje žádné náhražky ani konzervanty a pochutnat si na něm můžete i ve studené formě.

Připravit lze směs letní či podzimní - letní příjemně osvěží, podzimní nejen zahřeje, ale pomůže i podpořit imunitu.

Letní směs

Pro přípravu této směsi využijeme nabídku plodů ze zahrady, a to především rybíz, ostružiny a maliny. Můžete ji dochutit nějakými citrusy, kterých je v obchodě dostatek i přes letní období. Pokud je do směsi přidáte, nezapomeňte na skořici.

Podzimní směs

Kromě podzimního ovoce (jablka, hrušky, švestky, hroznové víno) můžete přimíchat i některé plody rostoucí volně v přírodě – šípky, bezinky nebo jeřabiny.

Šípek je nedílnou součástí lidové medicíny a od pradávna se využívá a to především díky velkému obsahu vitamínu C a A. Při pečení dejte pozor, aby se nerozmačkal, vypadají z něj semínka, která, díky svým chloupkům, mohou dráždit ke kašli.

Podzimní směs můžete dochutit čerstvým tymiánem, který působí jako přírodní antibiotikum. Má pozitivní vliv při léčbě potíží s horními cestami dýchacími či angínou.

Postup:

  • Omyté ovoce nakrájíme na malé kousky, pokud používáme hroznové víno, či jiné bobuloviny, necháme je vcelku.

  • Vše smícháme ve vyšším plechu.

  • Přidáme cukr, případně koření a pečeme v troubě (30 – 40 minut).

  • Pokud chceme přidat tymián, tak po vyjmutí z trouby.

  • Vřelou směsí plníme čistě vymyté skleněné lahve, které zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru.

  • Po úplném vychladnutí skladujeme na chladném a tmavém místě.

Tipy na závěr:

  • Čaj si můžeme připravit pouze jednodruhový či směs oblíbeného ovoce.

  • Pro kyselejší chuť přidejte více rybízu.

  • Aby byl čaj chutný, dejte polovinu ovoce kyselejší chuti.

  • Sytou barvu čaje vytvoří švestky, ostružiny, černý rybíz nebo aronie.

  • Pokud chcete směs z ovoce, které dozrává v různém časovém období, dříve dozrálé druhy zamrazte.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz