Pšeničné klíčky obsahují celou řadu vitamínů a léčivých látek. Nejen klíčky, ale i olej zvyšují fyzickou kondici a pomáhají v boji proti únavě.
Zdravotní výhody oleje
Olej je čistě přírodní rostlinný produkt, který se vyrábí lisováním za studena, díky čemuž se zachová kvalitní komplex vitamínů i stopových prvků.
Olej obsahuje:
- stopové prvky – draslík, sodík, vápník, hořčík
- triglyceridy – nenasycené mastné kyseliny
- vitamíny – A, D, E, F
- tokoferoly
- antioxidanty
- omega – 3 mastné kyseliny
- polynenasycené tuky – podporují normální hladinu cholesterolu v krvi
Konzumace oleje se doporučuje při těchto zdravotních obtížích:
- arterioskleróza
- svalové dystrofie
- potíže oběhového systému
- problémy s trávicí soustavou
- jaterní a žlučníkové potíže
- jako podpora funkcí pohlavních a hormonálních žláz
- srdeční potíže – podporuje zdraví srdce
Olej v kuchyni
Olej lze přidávat do salátových dresinků, těstovin či zeleninových salátů. Není vhodné jej zahřívat na vysoké teploty, neboť se tak ničí jeho cenné vlastnosti.
Olej v kosmetice
Díky svým regeneračním schopnostem je olej vhodný na zralou, suchou a zdrsnělou pokožku. Často jej nacházíme jako součást regeneračních krémů, tělových mlék nebo olejů do koupele.
Vzhledem ke svým pozitivním účinkům na vlasy bývá i součástí vlasových šamponů či kondicionérů.
Pozitivně působí na suchou a ztvrdlou kůži loktů, kolen či pat obklady z oleje.
Olej je také vhodný k péči o nehty a nehtovou kůžičku – nanášejte je na tato místa každý den před spaním.
Antioxidanty v oleji jsou skvělou prevencí v boji proti stárnutí kůže.
Olej je také vhodný do masážních směsí, neboť se velice dobře vstřebává.
POZOR: Pokud máte známou alergii na obiloviny, je potřeba použít test na snášenlivost.