Luštěniny patří do jídelníčku po celá staletí. V současné době se do popředí dostává čočka a to nejen ta klasická. Najdeme ji v obchodech hned v několika různých variantách. Všechny druhy obsahují velké množství bílkovin a jsou bezlepkové. Jednotlivé druhy se odlišují nejen velikostí semen, ale i barvou.
Výhodou při jejím používání je kratší doba varu, především u druhů, které nemají slupku.
Chcete – li mít čočku lépe stravitelnou, nejprve ji namočte a následně uvařte v jiné vodě. Také ji můžete mixovat nebo použít vhodný druh koření (libeček, tymián, saturejka).
Zelená čočka
Výhody:
- vysoce energetická a výživná luštěnina
- obsahuje malé množství tuku
- pomáhá předcházet chudokrevnosti – obsahuje kyselinu listovou a železo
- drží tvar
Využití:
- teplé saláty
- příloha či hlavní chod
- hodí se i k masu či rybám
- ideální zahřívací potraviny do podzimních a zimních plískanic
- zdroj bílkovin do vydatné polévky
Červená čočka
Výhody:
- vaří se kratší dobu
- není nutno ji namáčet předem
- bohatý zdroj selenu, železa, fosforu, vitamínu B6
Využití:
- rychlá odpolední svačina
- vhodná i pro malé děti jako zdroj bílkovin
- polévky
- saláty
- pomazánky
- snadno se rozváří – lze ji použít na zahušťování
- vhodná je v kombinaci s oregánem či tymiánem
Černá čočka
Výhody:
- potravina s vysokou nutriční hodnotou
- obsahuje velké množství vlákniny
- černý pigment obsahuje antioxidanty
- zdroj vitamínu B a minerálů
- není nutné ji předem máčet
Využití:
- saláty
- jako příloha k rybám
- pomazánky
Její chuť zvýrazníte olejem z vlašských ořechů nebo octem balsamico s kapkou hořčice.
Poslední dobou si oblibu získávají i klíčky z čočky, které mají vysoký obsah kyseliny listové a také vitamínu C. Podpoří tak naši imunitu a navíc jsou výborným antioxidantem.
Konzumovat je můžete syrové (v salátech) nebo je krátce podusit.