Nejen „hnědá“ může být čočka

Luštěniny patří do jídelníčku po celá staletí. V současné době se do popředí dostává čočka a to nejen ta klasická. Najdeme ji v obchodech hned v několika různých variantách. Všechny druhy obsahují velké množství bílkovin a jsou bezlepkové. Jednotlivé druhy se odlišují nejen velikostí semen, ale i barvou.

Výhodou při jejím používání je kratší doba varu, především u druhů, které nemají slupku.

Chcete – li mít čočku lépe stravitelnou, nejprve ji namočte a následně uvařte v jiné vodě. Také ji můžete mixovat nebo použít vhodný druh koření (libeček, tymián, saturejka).

Zelená čočka

Výhody:

  • vysoce energetická a výživná luštěnina
  • obsahuje malé množství tuku
  • pomáhá předcházet chudokrevnosti – obsahuje kyselinu listovou a železo
  • drží tvar

Využití:

  • teplé saláty
  • příloha či hlavní chod
  • hodí se i k masu či rybám
  • ideální zahřívací potraviny do podzimních a zimních plískanic
  • zdroj bílkovin do vydatné polévky

Červená čočka

Výhody:

  • vaří se kratší dobu
  • není nutno ji namáčet předem
  • bohatý zdroj selenu, železa, fosforu, vitamínu B6

Využití:

  • rychlá odpolední svačina
  • vhodná i pro malé děti jako zdroj bílkovin
  • polévky
  • saláty
  • pomazánky
  • snadno se rozváří – lze ji použít na zahušťování
  • vhodná je v kombinaci s oregánem či tymiánem

Černá čočka

Výhody:

  • potravina s vysokou nutriční hodnotou
  • obsahuje velké množství vlákniny
  • černý pigment obsahuje antioxidanty
  • zdroj vitamínu B a minerálů
  • není nutné ji předem máčet

Využití:

  • saláty
  • jako příloha k rybám
  • pomazánky

Její chuť zvýrazníte olejem z vlašských ořechů nebo octem balsamico s kapkou hořčice.

Poslední dobou si oblibu získávají i klíčky z čočky, které mají vysoký obsah kyseliny listové a také vitamínu C. Podpoří tak naši imunitu a navíc jsou výborným antioxidantem.

Konzumovat je můžete syrové (v salátech) nebo je krátce podusit.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz