Toto tropické ovoce má svou domovinu v Indii a v jihovýchodní části Asie. Kromě netradiční, avšak velmi lahodné chuti nám nabízí celou řadu zdravotních benefitů. Seznamte se s některými z nich.
- Velký obsah různých živin
Kromě toho, že obsahuje velmi malé množství kalorií, nabízí také celou řadu zdraví prospěšných živin. Jedná se především o bílkoviny, sacharidy, zdravé tuky, vlákninu, vitamíny (A, B5, B6, C, E, K), kyselinu listovou, minerály a stopové prvky ( měď, draslík, mangan, hořčík).
Nezanedbatelný není ani obsah antioxidantů, které mají důležitou roli při ochraně buněk proti poškození, jež způsobují volné radikály. Ty jsou také spojovány s některými příznaky předčasného stárnutí nebo výskytem některých druhý chronických chorob.
- Podpora imunity
Pro zdravé fungování našeho imunitního systému je potřeba celá řada látek. Patří mezi ně také vitamíny, především pak je to vitamín A a C. Oba druhy se nacházejí také v mangu. Podporují boj našeho těla proti infekcím a produkci bílých krvinek, jež zlepšují naši obranyschopnost.
- Blahodárný vliv na srdce a kardiovaskulární soustavu
Draslík a hořčík pomáhají udržet naše cévy zdravé a pevné a podílejí se na regulaci krevního tlaku. Kromě toho mango obsahuje látky, které mohou pomoci chránit buňky srdce proti zánětům.
- Podpora zdravého trávení
Tuto schopnost manga zajišťuje nejen obsah vlákniny, ale také trávicí enzymy, které se v mangu nacházejí. Ty mají za úkol štěpit velké molekuly na menší částice, jež jsou v těle lépe absorbovány. Dalším benefitem pro trávicí soustavu je obsah vody, který pomáhá eliminovat zácpu, stejně tak jako vláknina.
- Zdravé vlasy i pokožka
Vitamín C podporuje tvorbu kolagenu, jež dodává pružnost pokožce i vlasům. Kromě toho chrání pokožku před vznikem předčasných vrásek.
Vitamín A má pozitivní vliv na růst vlasů a produkci kožního mazu, jež zvláčňuje pokožku hlavy. Polyfenoly v mangu obsažené fungují jako antioxidanty, jež chrání vlasové folikuly proti poškození oxidačním stresem.