Které potraviny nás v létě „ochladí“?

Tradiční čínská medicína rozděluje potraviny na tři základní skupiny – zahřívací, ochlazující a neutrální.

Pokud se jí chcete řídit, musíte však samozřejmě také přihlížet k tělesné konstituci a aktuálnímu stavu.

Lze říci, že čím více vody potravina obsahují, tím nás více ochladí. Tento druh potravin je vhodný zvláště v teplém, letním počasí, kde se naše tělo velice rychle a snadno přehřívá a tudíž jej musíme co nejvíce chladit.

POZOR – termický účinek potravin však nesouvisí s tím, zda je potravina studená nebo teplá.

Mezi ochlazující potraviny patří:

  • syrová zelenina – různé druhy salátů, lilek, ředkvičky, rajčata, okurky, cukety, olivy
  • tropické a subtropické ovoce – banány, kiwi, citrusové ovoce
  • mléčné a jogurtové výrobky
  • klíčky
  • rafinovaný cukr

Nápoje:

  • zeleninové šťávy
  • ovocné šťávy a přírodní džusy
  • bílé víno
  • čaje – především bylinné a zelené
  • minerální vody
  • voda s plátkem citronu a čerstvou mátou

Mějte na paměti, že příliš ledové nápoje mají negativní vliv na slezinu.

Bylinky a koření:

  • máta
  • chilli

V letním období můžeme konzumovat i potraviny, které patří do skupiny neutrálních, tudíž se hodí pro jakékoli roční období. Patří mezi ně různé druhy semínek a ořechů, luštěnin, obiloviny, ryby a mořské plody, telecí maso, brambory či rýže.

Přestože pro každé roční období jsou vhodné jiné druhy potravin, stále nesmíme zapomínat, že náš jídelníček musí být pestrý, proto bychom se neměli vyhýbat žádným potravinám. Je však důležité si jídelníček uzpůsobit nejen podle aktuálního ročního období, ale také podle našeho zdravotního stavu.

Tipy na závěr:

  • V letním období omezte množství tuku a živočišné stravy.
  • Při tepelné úpravě dejte přednost dušení a vaření a kratší době úpravy.
  • Zařaďte do svého jídelníčku denně zeleninový salát, který můžete doplnit naklíčenými semínky vojtěšky nebo řeřichy.
  • Připravujte si jídla lehká, málo zahuštěná.
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz