Raw strava – někdy také syrová či „živá“ je strava, která neprošla tepelným zpracováním – zahřátím nad 45°C.
Proč?
Tepelnou úpravou se ničí nutriční hodnoty potravin, enzymatická aktivita a mění se molekulární struktura. Potraviny jsou pak méně hodnotné tělu nedodají tolik potřebné živiny a další látky. Při tepelné úpravě se potraviny zbavují vody, tělo ji pak musí doplňovat z jiných zdrojů. Mění struktura bílkovin, které mohou způsobovat překyselení organismu. Špatně strávená potrava podléhá procesu kvašení a hnilobným rozkladům, zatěžuje střevní trakt a vytváří prostředí pro různé plísně a nežádoucí mikroorganismy.
Výhody raw stravy:
- obsahuje aktivní enzymy, minerály, vitamíny a kvalitní živiny
- přirozenější způsob stravování
- zachovává původní strukturu potravin
- nezatěžuje trávicí systém
- obsahuje vlákninu
- čerstvé ovoce a zelenina obsahují vodu v přírodní formě
- podporuje činnost trávicí soustavy
- omezuje pálení žáhy – syrové potraviny jsou zásadotvorné, nepřekyselují náš organismus
- tělo nemusí vydávat tolik energie na trávení
- osvěžuje a hydratuje pokožku – především díky vysokému obsahu vody v ovoci a zelenině
- posiluje imunitu
- nižší obsah tuků a cholesterolu
Co konzumovat
- ovoce a zelenina
- listová zelenina
- luštěniny
- mořské řasy
- obiloviny – rýže, špalda, pohanka
- kysané zelí – v zimním období, kdy je čerstvá zelenina hůře dostupná
- naklíčená semínka – pohanka, slunečnice, cizrna, mungo, vojtěška
- ořechy a sušené plody
- superfoods a zelené potraviny – zelený ječmen, chlorella, spirulina
- v zimním období pro zahřátí přidáme chilli papričky, křen, česnek, cibuli, pórek, zázvor, chilli, kurkumu, skořici, kardamon, hřebíček, bazalku nebo oregano
- kokosové mléko
- přírodní oleje – kokosový, konopný, olivový
- sladidla – javorový sirup, palmový cukr, stévie, agávový cukr