Podzim je nejen nádherně barevné období, ale také čas sklizně. Na zahrádce dozrává ovoce a zelenina a je potřeba je nejen sklidit, ale i zpracovat.
Chcete letos vyzkoušet něco nového a méně tradičního? A co třeba čatný?
Čatný
Tato pochoutka pochází z indické kuchyně a pomáhá dochucovat základní pokrmy.
Je to jakýsi souhrnný název pro celou řadu různých druhů omáček, které se připravují z celé řady surovin. Základ tvoří ovoce a zelenina, které se dochucují různými přísadami. Mezi nejčastější patří rozinky, česnek, cibule, hořčice a ocet.
Podle použitých surovin mají i rozličné chutě – ostrá, pikantní, lahodná či sladká.
Kromě toho, že skvěle doladí chuť, také podporuje chuť k jídlu a pomáhá stimulovat zažívání.
Zelenina na čatný
Nejčastěji je to zelenina plodová, především rajčata, papriky, cukety či různé druhy dýní. Využít lze i rebarboru.
Ovoce na čatný
Z našeho ovoce jsou to především švestky, slívy, jablka nebo meruňky. Ze zahraničních druhů lze využít mango, banány, pomeranče nebo grepy.
Koření a bylinky
Především je to sůl a pak, podle druhů použitých surovin, zázvor, muškátový květ, pepř, česnek, nové koření, skořice či hřebíček.
Vyzkoušejte třeba čatný z cuket
Suroviny:
- 1 kg cuket, dýní nebo jejich směsi
- 2 papriky
- cibule dle chuti
- česnek, dle chuti
- 1 lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru
- 500 ml vinného octa
- 100 g cukru
- 1 lžička soli
- 1/4 lžičky cayenského pepře
- 1/4 lžičko nového koření
- 1/4 lžičky koriandru
Postup:
Zeleninu nakrájíme na drobno, dáme do hrnce a přidáme ostatní přísady. Za občasného míchání pozvolna vaříme asi 40 minut. Horkou směs přelijeme do skleniček, řádně zavřeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.