Které vitamíny jsou pro vás klíčové v různých fázích života?

Které vitamíny jsou pro vás klíčové v různých fázích života?
Většinu živin je možné získat ze stravy, ale to vyžaduje pečlivou konzumaci pěti porcí ovoce a zeleniny každý den, vypít dva litry vody a jíst libové maso a mastné ryby. A buďme upřímní, naše jídla dnes častěji jíme ve spěchu a z obalů rychlého občerstvení než čerstvé ze zahrádky. Proto má smysl uvažovat o každodenním užívání doplňku stravy.


Potřeby našeho těla se v průběhu života mění, proto si uvedeme, které vitamíny jsou v jeho jednotlivých fázích nejvíce potřeba.


Dětství
Děti jsou notoricky vybíraví jedlíci. Vhodné jsou pro ně multivitaminové a minerální doplňky (pro fyzickou energii) plus doplněk omega-3 esenciálních mastných kyselin pro mozkové a imunitní funkce. Je také vhodné zahrnout žvýkací probiotika pro podporu dobrého zdraví střev.


Dospívání
Dospívající, kteří jsou náchylní ke špatným stravovacím návykům, vyžadují zvýšení vitamínů a minerálů a také pokračující potřebu vápníku, fosforu a hořčíku. Zinek je nutný ke zvýšení hustoty kostí, zlepšení kožních a hormonálních problémů a napomáhá při sexuálním dospívání. Omega-3 jsou dobré pro funkci mozku. Jakmile začne menstruace, teenageři možná budou muset doplnit železo.


Těhotenství
Ti, kteří plánují těhotenství, vyžadují vyšší příjem kyseliny listové pro prevenci vrozených vad. Doporučené je užívat omega-3 mastnou kyselinu, která je důležitá pro vývoj očí a mozku dítěte. Železo je důležité pro tvorbu hemoglobinu – bílkoviny přenášející kyslík v červených krvinkách, jód je nezbytný pro tvorbu hormonů štítné žlázy a vitamín A je nezbytný pro růst a vývoj plodu. Dalším důležitým doplňkem je zinek, který napomáhá množení buněk a rozvoji imunitního systému.


Kojení
Nutriční požadavky jsou v podstatě stejné jako během těhotenství, s několika novýmipožadavky a sníženými potřebami pro některé. Stejně jako během těhotenství dostane dítě to, co potřebuje dříve než matka, bez ohledu na zásoby živin matky, proto prenatální doplněk pomůže doplnit přirozené zásoby. Vápník, hořčík, železo a zinek jsou stále důležité, stejně jako vitamín A a vitamín C. Jód je potřeba i ve vyšších hladinách. Potřeba kyseliny listové klesá.


40-50 let
Ve svých 40 a 50 letech jsou stále na vrcholu seznamu vitamín D a vápník. Nízké hladiny vitaminu D jsou spojeny s různými zdravotními problémy – od rakoviny a autoimunitních onemocnění až po cukrovku 2. typu a obezitu. Vaše riziko mnoha z těchto onemocnění má tendenci se s věkem zvyšovat. Váš příjem vápníku je stále důležitý pro zdraví kostí, zejména u žen. Ženy jsou vystaveny většímu riziku osteoporózy křehkých kostí než muži a možná budou muset přijmout další opatření. Ženy potřebují asi 600 až 800 IU vitaminu D a 1000 až 1200 mg celkového vápníku denně v závislosti na věku a dalších rizikových faktorech osteoporózy. Stárnutí může způsobit významné změny ve vašem srdci a krevních cévách, což vás vystavuje většímu riziku srdečních onemocnění. Užívání omega 3 může pomoci snížit riziko a udržet dobré zdraví srdce. Omega-3 mastné kyseliny mohou také pomoci se zdravím kloubů.


60+
Po 60 je stále důležité držet krok s vápníkem a vitamínem D. Pokud nepřijímáte dostatek vápníku z tmavě zelené listové zeleniny a dalších potravin bohatých na vápník (a mnoho žen nad 50 let a mužů nad 70 let často ne), vaše tělo jej získává z kostí, čímž je oslabuje. To může u starších dospělých vést ke zlomeninám a pádům. Stejně jako vápník je vitamín D zásadní pro zdraví kostí. Podporuje také imunitní a nervový systém a může prospět vašemu srdci. Jak stárnete, může být pro vaše tělo těžší vstřebat vitamín B12. To vás může vystavit většímu riziku nedostatku vitaminu B12, anémii a ztrátě paměti.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz