Co se děje s tělem při menopauze?

Co se děje s tělem při menopauze?
Menopauza je období, kterým prochází každá žena a každá žena se jej trochu obává. Jedná se o zcela přirozenou životní etapu, které se žádná žena nevyhne. Někdy se mohou objevovat jejínepříjemné příznaky. Tyto projevy se dají v mnohém zmírnit. Také to je zcela individuální záležitosta u každé ženy menopauza probíhá trochu jinak.


Menopauza – proces postupného stárnutí ženského těla
Menopauza se objeví v životě každé ženy. Jedná se o zcela přirozený projev postupného stárnutí jejího těla. Ustávají funkce vaječníků, hladina ženských hormonů (progesteron a estrogen) je nižší, dochází k vynechání menstruace až k jejímu zastavení. Žena již nemůže otěhotnět a mít děti. Přesný věk tohoto procesu se nedá stanovit. Přechod nastává v rozmezí 40-60 let. Každý organismus reaguje jiným způsobem. Průměrný vek je 52 let. Menopauza je také podmíněná dědičně.


Postupný příchod klimakteria
Příznaky se neobjevují z ničeho nic, přicházejí postupně. Ženské tělo opouští fázi reprodukce a připravuje se na fázi klidovou. Díky tomu se tento stav označuje jako přechod. Samotné období před klimakteriem se nazývá premenopauza, neboť změny nastávají postupně a pozvolna. Jedná se o změny hormonálního charakteru. Objevují se u ní i různé nepříjemné příznaky – nižší intenzita menstruačního krvácení, menstruace začne být nepravidelná. Objevují se spánkové poruchy, bolesti hlavy, noční i denní návaly horka, snižuje se sexuální touha, poševní sliznice je sušší. Ženy trápí zažívací obtíže, odvápňování kostí a ničím neobvyklým nejsou ani změny metabolismu, které jsou příčinou ukládání tuků a zvyšování váhy.


Rychlotest Menopauza
Menopauzu můžete snadno rozpoznat i za pomoci rychlostestu. Jedná se o samodiagnostický test, který stanovuje hormon stimulujíc folikuly v moči. Jeho hladina se během menopauzy zvyšuje. Test si provedete v klidu a pohodlí svého domova.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz