Jak můžete chytit lymskou boreliózu a jak ji poznat?

Jak můžete chytit lymskou boreliózu a jak ji poznat?
Také milujete výlety do přírody? Není nic krásnějšího, než procházky loukami či lesy. Nabízejí nezapomenutelné zážitky, ale také nebezpečí v podobě klíštěte, které může přenášet bakterie lymské boreliózy.


Co je to lymská borelióza?
Jedná se o nemoc, kterou nejčastěji přenášejí právě infikovaná klíšťata svými slinami. Pokud se do vás klíště zakousne, je potřeba jej odstranit co nejdříve. Snížíte tak pravděpodobnost nákazy. Borelióza se může projevit i později. Díky tomu se liší také její příznaky – záleží, zda je nákaza čerstvá nebo bylo infikované klíště odstraněno před pár dny.


Jaké jsou příznaky boreliózy?
Záleží na tom, jak rychle bylo infikované klíště odstraněné. Mezi nejčastější a nejvíce typické příznaky patří zarudlá skvrna. Pokud se na těle objeví, jedná se o první fázi nemoci. Průběh je však vždy individuální záležitost. Jestliže nedojde k léčení, přechází do další fáze. Boreliózu je potřeba léčit. Pokud není léčená, objevují se její následky – silné bolesti hlavy, záněty nervů, mozkomíšních blan a mozku. To vše vyvolává poruchy paměti, nedoslýchavost nebo poruchy zraku.


Rychlotest Lymská borelióza
Pokud jste si z procházky přírodou přinesli domů na sobě přisáté klíště, můžete se otestovat rychlotestem na Lymskou boreliózu. Jedná se o samodiagnostický test, který včasně detekuje boreliózu z krve. Máte okamžité výsledky do 15 minut, které získáte jednoduchým použitím rychlotestu. Nemusíte tak k lékaři a čekat na výsledky testů dlouhou dobu. Jejich spolehlivost je 91 %. Otestovat se můžete v klidu a pohodlí domova. Čím dříve se o nákaze dozvíte, tím rychleji ji můžete s lékařem léčit a vyhnete se tak negativním následkům a zdravotním komplikacím.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz