Helicobacter Pylori může být zodpovědná za vředy i gastritidu

Helicobacter Pylori může být zodpovědná za vředy i gastritidu

Helicobacter pylori (H. pylori) je druh bakterie, která infikuje žaludek a je jedním z hlavních původců žaludečních problémů, včetně vředů a zánětů žaludku (gastritidy). Tato bakterie je velmi rozšířená po celém světě – odhaduje se, že více než polovina světové populace je infikována H. pylori. U většiny lidí bakterie nezpůsobuje žádné vážné příznaky, ale u některých může vést k vážným trávicím problémům.

Jak H. pylori působí v těle?

  1. pylori přežívá v drsném, kyselém prostředí žaludku tím, že produkuje enzym ureázu, který neutralizuje žaludeční kyseliny a umožňuje bakteriím přežít a kolonizovat sliznici žaludku. To může vést k poškození ochranné vrstvy žaludku a dvanáctníku, což může vyvolat zánět a způsobit žaludeční vředy.

Příznaky infekce Helicobacter pylori

Infekce H. pylori může být asymptomatická (bez příznaků), ale když se projeví, může způsobit pálení nebo bolest v oblasti žaludku (hlavně nalačno nebo v noci), nadýmání, říhání nebo pocit plnosti po malém jídle, nevolnost nebo zvracení, ztrátu chuti k jídlu, úbytek hmotnosti, bolesti břicha a trávicí potíže (dyspepsie). V některých případech může infekce vést k vážnějším onemocněním, jako je žaludeční vřed nebo dokonce rakovina žaludku, i když většina lidí s H. pylori tuto bakterii toleruje bez závažných následků.

Jak se tato bakterie přenáší?

  1. pylori se přenáší především orálně, což znamená, že se může přenést z člověka na člověka prostřednictvím kontaktu s infikovanou slinou nebo stolicí. Zdrojem nákazy může být například konzumace kontaminované vody nebo potravin, přímý kontakt s infikovanou osobou (například prostřednictvím líbání) a sdílení jídelních potřeb nebo hygienických předmětů.

Diagnostika Helicobacter pylori

Existuje několik metod, jak zjistit přítomnost této bakterie v těle. Jednou z nejlepších metod je krevní test, který můžete podstoupit buď u lékaře nebo si ho můžete provést sami. Diagnostiku svépomocí vám umožní samodiagnostický rychlotest Helicobacter Pylori, který si můžete levně pořídit a zjistit až s 90 % přesností, jestli jsou ve vašem těle protilátky na tuto bakterii. Po použití dostanete výsledek už do 10 minut.

Samozřejmě existují i další možnosti diagnostiky. Jednou z nich je dechový test, kdy pacient vypije roztok obsahující močovinu, kterou H. pylori rozkládá na oxid uhličitý. Tento plyn je následně měřen v dechu.

Zjistit ji lze i ze stolice, kdy se detekuje přítomnost bakterií v trávicím traktu prostřednictvím antigenu H. pylori ve stolici. Další možností je endoskopie s biopsií. Lékař pomocí endoskopu (tenké, flexibilní trubice s kamerou) odebere vzorek tkáně ze žaludku nebo dvanáctníku pro laboratorní analýzu.

Jaké jsou možnosti léčby?

Léčba infekce H. pylori obvykle zahrnuje kombinaci antibiotik a léků na snížení produkce žaludeční kyseliny (tzv. inhibitory protonové pumpy, např. omeprazol). Cílem je eradikace bakterií a zmírnění příznaků spojených s poškozením žaludku. Standardním léčebným postupem je tzv. trojkombinační léčba, která je následující:

  • Dvě antibiotika: Obvykle se používá kombinace dvou z následujících: amoxicilin, klarithromycin, metronidazol nebo tetracyklin.
  • Inhibitor protonové pumpy (IPP): Tento lék snižuje produkci žaludeční kyseliny, což umožňuje hojení žaludečních tkání a zvyšuje účinnost antibiotik.

Léčba obvykle trvá 7–14 dní. Po skončení léčby lékař obvykle doporučí další testování, aby se ověřilo, zda byla infekce úspěšně vyléčena.

Komplikace infekce

Pokud není H. pylori léčena, může způsobit několik závažných zdravotních problémů:

  • Žaludeční a dvanáctníkové vředy: Infekce může oslabit ochrannou vrstvu žaludku a vést ke vzniku vředů, které mohou způsobovat bolesti břicha, krvácení nebo perforaci žaludeční stěny.
  • Gastritida: Zánět žaludeční sliznice může vést k bolestem břicha, nevolnosti a dalším příznakům trávicích obtíží.
  • Rakovina žaludku: H. pylori je považován za jeden z rizikových faktorů pro rozvoj rakoviny žaludku, i když ne všichni infikovaní lidé touto nemocí onemocní. Chronický zánět žaludku může vést k změnám v tkáni, které mohou vést ke vzniku karcinomu.

Prevence infekce

Preventivní opatření proti infekci zahrnují zlepšení hygieny a stravovacích návyků. Pravidelně si myjte ruce, zejména po použití toalety a před jídlem. Vyhýbejte se konzumaci nedostatečně tepelně upravených potravin a nepijte kontaminovanou vodu. Vyhnout byste se měli také sdílení příborů, nádobí nebo sklenic s jinými lidmi. Díky moderním diagnostickým a léčebným metodám je infekce H. pylori obvykle snadno léčitelná, ale bez léčby může způsobit závažné problémy.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz