Nedostatek zinku a proč je tento minerál tak důležitý?

Jak se v těle projevuje nedostatek zinku a proč je tento minerál tak důležitý?
Zinek je minerál, který se v našem těle nachází jen ve velmi malém množství, ale je pro správné fungování velice důležitý. Vzhledem k tomu, že si jej tělo neukládá do zásoby, je potřeba jej pravidelně doplňovat a to buď pestrou stravou nebo jako potravinový doplněk stravy . Mezi rostlinné zdroje bohaté na zinek patří celozrnné obiloviny, semínka, ořechy nebo luštěniny. Z živočišných zdrojů jsou nejbohatším zdrojem ústřice, vnitřnosti, mléčné výrobky a vejce.


Jaké úkoly plní zinek?
Má podíl na přeměně sacharidů, tuků a vitamínu A. Je ho potřeba pro správnou funkci hormonů, imunity, podporuje plodnost a krvetvorbu. Aktivuje velké množství enzymů. Pomáhá udržovat zdravé nehty, kosti, vlasy a pokožku. U mužů podporuje plodnost. Blahodárně působí na vývoj organismu. Nejvíce se ho nachází v mužských pohlavních orgánech, v nehtech, vlasech, kůži ledvinách slezině a játrech.


Proč zinek v organismu chybí?
Důvodů je hned několik:
 Špatná strava – především nedostatek pestrosti nebo při dietních omezeních.
 Nemoci – onemocnění střev, ledvin, kůže nebo alkoholismus.
 Doba s vyšší potřebou – těhotenství a kojení, rekonvalescence, vyšší úbytek hmotnosti, v období stresu nebo při výkonnostních sportovních aktivitách.


Příznaky nedostatku zinku
Mezi hlavní příznaky nedostatku tohoto minerálu patří únava, horší imunita, u mužů obtíže s plodností, nechutenství, které vede až k úbytku hmotnosti, špatná kvalita pokožky a nehtů, vlasová lámavost, špatně se hojící rány, popraskané koutky, šeroslepost, deprese, poruchy růstu.


Adelle Davis Zinek forte
Jedná se o velmi kvalitní doplněk stravy, který je připravený ve formě kapslí a obsahuje zinek. Má blahodárný vliv na imunitní systém, nabízí antioxidační vlastnosti, podporuje zdraví kostí, vlasů, nehtů i pokožky. Pomáhá v boji proti oxidačnímu stresu.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz