Selen nejen jako podpora funkce štítné žlázy

Selen nejen jako podpora funkce štítné žlázy
Selen patří do skupiny esenciálních stopových prvků. Naše tělo jej potřebuje jen ve velmi malém množství. Přirozeně se vyskytuje v celé řadě potravin. Také je dostupný jako doplněk stravy. Vzhledem k tomu, že si selen naše tělo nedokáže vytvořit, je odkázáno na jeho příjem ze stravy.


K čemu selen potřebujeme?
Je potřebný pro správné fungování štítné žlázy (podporuje přeměnu její neaktivní formy hormonů na formu aktivní), pro syntézu DNA, na podporu imunitního systému a plodnosti. Kromě toho se jedná o významný antioxidant, který chrání buňky proti poškození, jež způsobují volné radikály. Díky tomu funguje jako prevence proti chronickým chorobám. Také zvyšuje obranyschopnost našeho organismu a jeho odolnost proti infekcím. Vyšší tvorbu škodlivých volných radikálů podporují kouření, nadměrná konzumace alkoholu nebo vyšší míra stresu. Tyto faktory zvyšují množství volných radikálů v těle a mohou být porušené buněčné funkce. Selen má blahodárný vliv na vlasy a nehty a krevní tlak. Dobře působí na regeneraci srdečního svalu.


Přirozené zdroje selenu
Mezi bohaté zdroje tohoto prvku patří para ořechy, ryby (tuňák, losos, treska), drůbeží a hovězí maso, játra, vejce, celozrnné produkty, houby, košťálové druhy zeleniny (brokolice, kapusta, květák, zelí, kedlubna), cibulové druhy zeleniny, čočka, chřest nebo mořské plody. V jídelníčku by se měly pravidelně vyskytovat maso nebo mléčné produkty.


Selen jako doplněk stravy
Pořídit si můžete třeba Adelle Davis Selen. Jedná se o výživový doplněk podporující růst, činnost jater a tvorbu důležitých hormonů. V tomto přípravku se selen vyskytuje ve formě L- selenomethioninu. Tuto formu tělo zužitkuje daleko lépe. Selen se do složek těla v této formě absorbuje a vstřebává mnohem snadněji.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz