Příčinou některých onemocnění může být nedostatek vitamínů a minerálů. Tyto látky tělu poskytne syrová zelenina. Ale co si budeme povídat, ne každý ji má rád a hlavně naši nejmenší jsou s konzumací zeleniny na štíru. Vyzkoušejte tedy zeleninové šťávy. V tekutém stavu do svého těla dostanete mnohem více zeleniny a tím pádem i více vitamínů, minerálů, vlákniny i dalších tělu prospěšných látek.
Zeleninové šťávy můžeme pít ke snídani, přes den pro osvěžení či večer na zklidnění. Navíc neobsahují, jako ovocné, téměř žádný cukr.
Proč zeleninová šťáva?
Protože má vysoký podíl minerálů, vitamínů, enzymů a dalších tělu prospěšných látek. Bojuje proti únavě a podporuje vitalitu a imunitu. Díky vysokému obsahu antioxidantů pomáhá v boji proti volným radikálům. Podporuje proces detoxikace organismu. Pozitivně působí při redukčních dietách. Pomáhá zpomalovat procesy stárnutí.
Které druhy zeleniny použít?
Dá se použít poměrně dost druhů, především ty, které se dají jíst v syrovém stavu. Nejčastěji se využívají papriky, rajčata, okurky, mrkev, červená řepa či dýně. Ale vyzkoušet můžete i špenát, římský salát, čekanku, rukolu, celer, ředkvičky, chřest nebo vnitřní listy artyčoku. Vhodné jsou i různé druhy semínek – Goji, lněné nebo loupaná slunečnice. Nápoje lze dochutit různými bylinkami.
Vyzkoušejte třeba...
Koktejl z červené řepy
Řepa obsahuje velké množství minerálních látek, podporuje činnost kardiovaskulárního systému, posilujte obranyschopnost organismu, činnost žaludku a tvorbu žluči, čistí střeva od škodlivých látek, vašim vlasům dodá pružnost a lesk, stejně tak nehtům a pleti. Další ingredience přidejte podle své chuti či sezónní nabídky. Skvělá je v kombinaci s banánem, jahodami nebo řapíkatým celerem.
Okurková limonáda
Skvělé osvěžení pro parné letní dny. Kombinovat ji můžete s avokádem a limetkou nebo grapefruitem a na ozdobení použijte mátu a led.