O palmovém oleji se toho napovídalo a napsalo už hodně. Patří v dnešní době k nejvíc kritizovaným olejům. Řada lidí i lékařů jej považují za škodlivý a nabádají lidi, aby se mu snažili vyhýbat. Opravdu je to tak, jak se všude říká? Je vážně tak moc škodlivý?
Co je palmový olej?
Jde o rostlinný olej, který se získává lisování plodů tropické palmy olejné. V současnosti jde o jeden z nejběžnějších olejů na světě, který však podle mnohých není úplně zdravý. Jde o takzvaný strukturní tuk, který při výrobě hraje důležitou roli a dodává výrobku tu správnou konzistenci.
Co se výživového hlediska týče, není nutno se obávat všech výrobků, kde je palmový tuk. Rozhodující je celkový obsah sacharidů, tuků a složení mastných kyselin. Jestliže je palmový tuk využívaný jako strukturní, tedy ovlivňuje roztíratelnost, tuhost a podobně, a doplňuje ho rostlinný olej, který má vhodný podíl nenasycených mastných kyselin, pak je vše v pořádku, o zdraví se bát nemusíte.
Kde se palmový olej využívá?
Nachází uplatnění především v potravinářství, tedy ve směsných stolních olejích, v margarínech, sladkých i slaných sušenkách, v pečivu. Dále jej najdete také v pomazánkách, instantních polévkách. Najdete jej také v čokoládových polevách, zmrzlinách, bramborových lupíncích, kojeneckých výživách nebo také v nebalených potravinách, tedy ve sladkém a slaném pečivu.
Využití najde i v pohostinství, často se na něm smaží a peče. Kromě potravinářského průmyslu se využívá také v kosmetice, najdete jej v mýdlech, šamponech, krémech, rtěnkách, řasenkách, zubních pastách a podobně. Dále palmový olej najdete v čisticích prostředcích, při výrobě svíček se také využívá.
Vliv na lidské zdraví
Palmový olej obsahuje velké množství vitamínu E, přírodních karotenů a nasycených mastných kyselin. Budete-li jej konzumovat v rozumné míře, pak se není čeho obávat.