Nadýmání je nepříjemný zdravotní stav, který zajisté potkal každého z nás. Může nepříjemně ovlivnit nejen osobní, ale i pracovní život.
Příčin může být hned několik – konzumace potravin způsobujících nadýmání, nedostatek tekutin, zácpa či psychický stres. Dá se tento stav nějakým způsobem ovlivnit?
Potraviny vhodné a méně vhodné
Pokud máte tento problém omezte konzumaci těchto potravin – luštěniny, některé druhy zeleniny (zelí, květák, brokolice, švestky),čerstvé bílé pečivo a kynuté výrobky, uzeniny, houby, smažené a tučné potraviny, alkoholy a kyselé a sycené nápoje.
Do jídelníčku naopak zařaďte potraviny bohaté na draslík, který pomáhá regulovat rovnováhu tekutin. Jsou to především banány, mango, špenát, rajčata, ořechy nebo chřest.
Pečujte o trávicí soustavu
V našich střevech existuje, i bez našeho vědomí, celá řada parazitů (bakterie a houby), které můžeme odstranit pomocí očistné kúry.
Důležitá je i správná rovnováha střevní flóry, kterou můžeme upravit pomocí prebiotických a probiotických potravin a přípravků.
Méně sacharidů v odpoledních hodinách
Jde především o pečivo a těstoviny, které mohou způsobit zadržování vody, jež se projeví právě nadýmáním.
Vyhýbejte se syceným nápojům
Sycené nápoje (limonády, minerální vody) dráždí žaludek a jsou jednou z příčin nafouklého břicha.
Kromě toho větší množství oxidu uhličitého může zvýšit váš krevní tlak i srdeční rytmus. Také může dojít k osteoporóze.
Použijte přírodu
Do jídel můžete přidat celou řadu bylinek, které mohou nadýmání omezovat – jako koření či bylinné čaje můžete použít fenykl, majoránku, kmín, tymián, šalvěj, kopr nebo bazalku. Vhodný je též zázvor.
Bylinky obsahují silice a třísloviny, které urychlují trávení a brzdí tak hnilobným procesům ve střevech.
„První pomoc“ poskytne nálev z máty nebo třezalky.