Antioxidační potraviny na talíři

Víte, co jsou antioxidanty? Jsou to látky, které pomáhají v boji proti volným radikálům. Ty vznikají v našem organismu při zporacování potravin, nebo se nacházejí v ovzduší (smog, cigaretový kouř). Jejich vznik podporuje také stres. Oslabují organismus a podporují vznik řady onemocnění, kromě jiného i rakoviny.

Pozitivní účinky antioxidantů:

  • zpomalují procesy stárnutí – retinol (vitamín A), tokoferol (vitamín E), flavonoidy
  • působí preventivně proti chorobám srdce a cévní soustavy
  • odplavují nebezpečné produkty metabolismu
  • podporují buněčnou energii
  • působí jako prevence proti Alzheimerově chorobě
  • podporují imunitní systém
  • zlepšují vytrvalost a výkonnost organismu
  • ochrana proti vlivu UV záření

Antioxidační potraviny

Antioxidanty se nacházejí v celé řadě potravin. Pro naše tělo je důležitá vhodná a vyvážená strava, která bude obsahovat kvalitní suroviny

  • Ovoce

Především jsou to bobuloviny – borůvky, brusinky, červené hroznové víno, ostružiny, maliny, jahody, Dále pak jablka nebo třešně. Při konzumaci ovoce však mějte na paměti, že obsahuje fruktózu.

  • Zelenina

Artyčok, brambory, rajčata, mrkev, brokolice, česnek, listová zelenina.

  • Koření

Především mleté – hřebíček, skořice, oregáno, kurkuma, zázvor

  • Další potraviny a nápoje

Přírodní grepový džus, šťáva z granátového jablka, zelený čaj, celozrnná mouka, rostlinné klíčky, ořechy (pekanové, lískové, vlašské), semínka, luštěniny.

  • Houby

Hlíva ústřičná – cizopasník žijící na kmenech stromů. Má vysokou nutriční hodnotu a obsahuje celou řadu tělu prospěšných látek. Ceněná je také pro svůj obsah polysacharidů, které mají široký vliv na lidský organismus.

Šitaké – využívá se především v čínské alternativní medicíně a je ceněná pro velký obsah komplexu vitamín B, vitamínu D, železa, vápníku a fosforu.

  • Čisté kakao a kvalitní hořká čokoláda

Obsahují především flavonoidy.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz