Víte, co jsou antioxidanty? Jsou to látky, které pomáhají v boji proti volným radikálům. Ty vznikají v našem organismu při zporacování potravin, nebo se nacházejí v ovzduší (smog, cigaretový kouř). Jejich vznik podporuje také stres. Oslabují organismus a podporují vznik řady onemocnění, kromě jiného i rakoviny.
Pozitivní účinky antioxidantů:
- zpomalují procesy stárnutí – retinol (vitamín A), tokoferol (vitamín E), flavonoidy
- působí preventivně proti chorobám srdce a cévní soustavy
- odplavují nebezpečné produkty metabolismu
- podporují buněčnou energii
- působí jako prevence proti Alzheimerově chorobě
- podporují imunitní systém
- zlepšují vytrvalost a výkonnost organismu
- ochrana proti vlivu UV záření
Antioxidační potraviny
Antioxidanty se nacházejí v celé řadě potravin. Pro naše tělo je důležitá vhodná a vyvážená strava, která bude obsahovat kvalitní suroviny
- Ovoce
Především jsou to bobuloviny – borůvky, brusinky, červené hroznové víno, ostružiny, maliny, jahody, Dále pak jablka nebo třešně. Při konzumaci ovoce však mějte na paměti, že obsahuje fruktózu.
- Zelenina
Artyčok, brambory, rajčata, mrkev, brokolice, česnek, listová zelenina.
- Koření
Především mleté – hřebíček, skořice, oregáno, kurkuma, zázvor
- Další potraviny a nápoje
Přírodní grepový džus, šťáva z granátového jablka, zelený čaj, celozrnná mouka, rostlinné klíčky, ořechy (pekanové, lískové, vlašské), semínka, luštěniny.
- Houby
Hlíva ústřičná – cizopasník žijící na kmenech stromů. Má vysokou nutriční hodnotu a obsahuje celou řadu tělu prospěšných látek. Ceněná je také pro svůj obsah polysacharidů, které mají široký vliv na lidský organismus.
Šitaké – využívá se především v čínské alternativní medicíně a je ceněná pro velký obsah komplexu vitamín B, vitamínu D, železa, vápníku a fosforu.
- Čisté kakao a kvalitní hořká čokoláda
Obsahují především flavonoidy.